Alemanys 5, Girona, Spain | Anna Noguera

Alemanys 5 is an exclusive rental property located in the core part of Girona's medieval quarter. The original building dates from the Sixteenth Century.

A recent restoration by Barcelona architect Anna Noguera integrates old and new parts
in a conversion into two contemporary holiday apartments.

A minimum palette of materials, steel, corten, concrete and oak is employed for the conversion, with clean lines emphasizing space, light and proportions.

Rental details can be found through Welcome Beyond.

All photos © Enric Duch

Description by architect Anna Noguera:

”The reform has been approached as a search for the most intrinsic characteristics of the actual construction, while the building is freed of additions, surface elements and recent reforms, interpreting the old elements not so much through an historical optic as through their architectural qualities.

Alemanys 5 is situated in the oldest part of Girona’s Barri Vell (Old District) inside the area of the first ramparts. Its location on calle Alemanys is special as it stands in front of one of the old fates of the wall, the Rufina gate, which provides views from the house to the convent of Sant Domènec and from there to the house, with the vision of the Cathedral as a backdrop. Although it is difficult to determine the antiquity of the built bodies, the most important reform dates from the sixteenth century. It later underwent many other reforms and additions that disfigured the original volumetry.

The site consists of a built body and a lateral garden with the façade giving on to the street. Two centrelines structure the building, one giving on to the street and another one to the interior part of the plot, with crossed facades giving on to the courtyard and garden. A large covered porch, or “badiu”, crowns the street façade and is one of the most characteristic elements of the house. In the courtyard, an old cistern collects rainwater from the roof.

The new layout respects the logic of the structure to adapt it to the new functional requirements. On the ground floor, from the main door, the vestibule and small premises are accessed, on the first floor are a dwelling with an exit to courtyard and garden, and the second and third floors accommodate a duplex dwelling, with the night zone in the lower floor and the living room and kitchen in the upper floor to provide vistas and a roofed terrace.

The project is organised around the two centrelines that structure the floor plan. The staircase has been shifted to place it next to the lift, in the interstitial space between the two directional lines of the centrelines. This space is configured as the hinge that generates the entire layout.

The refurbishment has been undertaken with very few materials: iron, concrete and oak wood. The forgings are exposed. They are in concrete with wooden shuttering, or wooden beams and beam fillings for the roof. Lintels and crowning of the stone walls are executed in steel sheeting one centimetre thick.

The staircase and lift space is lined in Corten steel panels to differentiate it as a hinge space. The floors of the staircase and front centreline are covered in wooden floorboards and those of the back centreline in polished concrete. The stone walls are exposed both in the exterior and in the interior, with special attention paid to the texture, colour and execution of the joins. The facing stones of the demolished constructions are recovered for cladding the cistern courtyard. It was sought to preserve the natural colour and texture of the materials in order to better integrate them with the colour and texture of the stones.
The garden, framed by tall stone walls, is formalised into three consecutive planes that go from hardest to softest: concrete, turf and water. The paved zone contiguous to the house is in planed concrete and is covered by a set of cables on to which the wisteria can climb. The plane of turf, finished off with a steel profile, floats above the water of the pool. It is like a dark, long reservoir that overflows and disappears, reflecting the neighbouring wall.”

Welcome Beyond
Anna Noguera architect