Goldfields Dwelling, Australia | DesignOffice

Melbourne based firm DesignOffice have recently completed the design of a family home in Chewton, Victoria, defined by simplicity of its volume, geometrical form and materials.

The interiors palette also follows the same minimalist approach, with concrete floors, white oak joinery and monochromatic ceramic tiles at wet areas.

Photography © Scottie Cameron

Description from DesignOffice:

DesignOffice have just completed this simple home located in the heart of Victoria’s Goldfields region, just over an hour from Melbourne. The 100sqm pavilion sits on an elevated site surrounded by native bushland.

Conceived as a simple single volumetric form, the building is uniformly clad in warm grey asphalt shingles. This cladding provides a tonal and textural response to the vernacular roofing of corrugated metal sheets whilst giving scale to the building’s geometric sculptural form.

Large apertures and carvings are then made in the skin in response to internal arrangement, aspect and orientation.  An open kitchen is adjacent to both the dining and living areas and is animated by the daylit apex of the pavilion. This also serves to provide daylight and ventilation to the bathroom behind.

The main living area to the west is conceived as a tiered timber landscape reflecting the natural topography of the site.  A simple interior palette of concrete, white oak and ceramic tile provide a calm and simple backdrop for living.

Source: DesignOfficeShareDesign