Summerhouse Lagnö, Sweden | Tham & Videgård Arkitekter

Stockholm based Tham & Videgård Arkitekter have recently won the WAN House of the Year Award for this absolutely beautiful vacation house in Lagnö, in the Stockholm archipelago.

The house makes a statement with its shape, simple but sophisticated with a strong visual impact.

The form of its pitched roofs, referring to familiar vernacular forms and also evoking boathouses in a line, creates interior spaces of varying size and heights. One of the gables in the middle comprises a glass roof that shelters a terrace. This space splits the building into two separate volumes and functions as the house’s entrance. 

The interior space, also of amazing simplicity, has a relatively shallow room depth and continuous sliding glass partitions out to the terrace. On the north side, smaller auxiliary rooms are lit by openable skylights and accessed through a wall of timbered sliding doors.

Photography © Åke Eson Lindman

Description from Tham & Videgård Arkitekter: 

Completion of Summerhouse at Lagnö in the Stockholm archipelago. The building sits on the border between a forest and the coast line. 

A sequence of interconnected pitched roofs made of natural cast concrete create interior spaces of varying size and heights. Small rooms for entrance, bath, kitchen and sleeping constitute a thick wall towards the north, while a continuous open space for living and dining opens up to the south with vast views over the neighboring islands, the Baltic sea and the horizon.

Plan & Sections | Courtesy of Tham &Videgård Arkitekter

Source: Tham & Videgård | Yellowtrace | WAN