Villa Abborrkroken i Överby, Sweden | John Robert Nilsson

Villa Abborrkroken i Överby in Sweden was designed in 2008 by Stockholm based John Robert Nilsson Arkitektkontor  Those familiar with the film ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ should have probably noticed this amazing house.

The building sits atop a natural plateau on a rocky headland, enjoying panoramic views across the bay and the the Stockholm archipelago of Värmdö. It has a stunning simplicity and features state of the art technology solutions, such as its insulated floor-to-ceiling glazed facades that make the boundary between outside and inside practically non-existent.

Photography © Åke Eson Lindman

Description from John Robert Nilsson Arkitektkontor:

A well-appointed summer house built to comply with rigorous requirements in design and precision of execution. Features state-of-the-art solutions that appear simple and uncluttered. Clean forms and clean lines are consistently pursued throughout. This is a technology-intensive house, a piece of civilized life and order perched atop a rocky headland in the wilds of the Stockholm archipelago.
Open space with high glass walls facing the sea. In stark contrast is the entrance side of the house, comprising a dense, plastered wall in which the only opening is a ceiling-high pivot door, whose latticed surface lets the light seep through.
A few select quality materials are used consistently throughout the house. Light against dark, creating a stark graphic distinctness. Light materials include limestone from Gotland, silvery white ash wood, matte-white painted walls and ceilings. White lacquered steel elements in the interior. Contact between the interior and exterior is enhanced by disappearing walls of glass, leaving a seamless sweeping view spanning from stone floor to ceiling.The exterior is dark with matte-black plaster, roofing felt, and powder-coated steel. We also landscaped the surrounding terrain, including an overflow pool set on the outer edge of the stone block, and have drawn up a suggestion for steps down to the bay and docking pier.

Situated on a natural plateau atop a rocky headland, the house enjoys panoramic views across the bay and the evening sun to the west. The Gotland limestone on concrete foundation is crafted like a massive plinth, building walkways along three of the house’s façades under the roof’s deep overhangs. On the side facing the sea, the limestone-covered foundation opens out into a large terrace with a sunken swimming pool and recessed sitting area providing shelter from the wind. The same limestone-covered foundation forms the connected floor space throughout the house. The entrance side of the house features a solid façade wall, plastered and decolored to matte black. The only interruption is a ceiling-high pivot door with a thin lattice of black stained oak filtering the light. The other façades are made up of a structural glazing system of full glass walls. The insulated glass consists of an outer layer of Optiwhite glass, reducing daylight discoloration, and an inner layer of thermal control glass to avoid condensation and downdraft.  The bottom of the glass frame is completely recessed and hidden between limestone slabs, making the boundary between outside and inside practically non-existent. A hidden moat around the house, constructed of stainless steel with a limestone cover, channels rain and snow water away. The floor plan of the house, a simple rectangular shape, is clearly divided into private and social spheres. The private sphere is further divided into bedrooms, bathrooms and storage, built around an open-concept living space. Instead of traditional doors, most openings are ceiling height. Simply turning the corner gives you the impression of entering a new room. The formative idea behind the house was to create a clear and concentrated form in marked contrast to the surrounding landscape. The presence of a concrete object, abstract for the location, also heightens the experience of the rich shades of nature.While an agreement on the basic idea was reached quickly, finalizing requirements regarding quality, precision and attention to detail was an extensive project. Behind the clean lines hides a series of advanced technological systems. Tap water is extracted from the sea and treated in a desalination unit. Heating for the floors, outdoor pool and hot water is produced by a geothermal heat pump. District cooling, so-called free air-conditioning, is also pumped into the house through the rock shaft, which means that all air-conditioning is basically free of charge. All systems are operated by a smart control and monitoring solution, using a web-based interface, controlled via the internet or a mobile handset.

Plan + Section © Courtesy of John Robert Nilsson Arkitektkontor

Source: HomeDsgn | John Robert Nilsson Arkitektkontor