Cabin Norderhov, Norway | Atelier Oslo




Architects Atelier Oslo designed a cabin in Norderhov, Norway, featuring a minimalist fluid interior space finished in curved birch plywood. Curved walls and ceilings form continuous surfaces with a geometry defined by different functional zones.

Photography © Lars Petter Pettersen | Courtesy of Atelier Oslo


Description from Atelier Oslo:

“The project is located in Krokskogen forests, outside the town of H√łnefoss. Its location on a steep slope gives a fantastic view over the Steinsfjorden.

The site is very exposed to the wind and the cabin is shaped to create several outdoors spaces that provide shelter from the wind and sun at different times of day. The interior is a continuous space finished in curved 4mm birch plywood. The curved walls and ceilings form continuous surfaces, while the geometry defines the different functional zones. These zones are also created by the floor that follows the terrain and divides the plan into four main levels. The transition between levels create different steps, sitting and lying down places.

The fireplace is located at the center of the cabin. The fireplace mantel is hanging from the ceiling, while the fire is down at the floor of the access level. This provides the feeling of a campfire in the landscape that can be seen from different places.

Large glass walls are located in the living and dining areas and the framing is carefully detailed to avoid seeing it from the inside. This creates a direct relationship with the nature outside.

Outside, the cottage has a more rectangular geometry and the walls and roofs are covered with 20mm stone slabs laid in the traditional Western Norway pattern. The structure is done with laminated wood completed with a substructure of Kerto construction plywood. The Kerto is CNC milled and defines the geometry both externally and internally. The cabin is supported by steel rods drilled into the rock with a smaller ring concrete foundation through the middle portion that stabilizes them.

The lodge consists mainly of prefabricated elements and is assembled as a large and complex puzzle by skilled craftsmen.”











Source: Archdaily