Harvey Road, London | Erbar Mattes



London based studio Erbar Mattes redesigned an Edwardian house in Crouch End, London, adding a new brick and glass extension. The serene, minimalist interior is a smooth harmonious space surfaced in white oiled oak and lime washed brickwork.
Photography © Ståle Eriksen

Description:
Situated on a quiet residential street in Crouch End, London, the existing building - a three story Edwardian terrace - is the home of a family with two young children. The ground floor has been reconfigured and extended, forming a tripartite arrangement that refocuses the attention towards the rear of the house.
The garden facing extension serves as the new heart of the house, integrating kitchen, dining and playroom. This new space is defined by the load bearing structure which frames three openings: a roof light running along the full length of the room, a door providing level access to the garden, and a large rectangular opening with window seating - corresponding with the depth of the bay window above.
The drawing room was refurbished and reinstated to its original layout with the addition of a built-in shelving unit, enabling the room to be used independently. New ancillary uses, such as utility room, cloak storage and WC, form a functional cluster in the central part of the house.
The facade of the new extension is made of lime washed masonry and precast concrete, sandblasted to a rough finish.










Source: Erbar Mattes