Villa at Sengokubara, Japan | Shigeru Ban

This family residence in Hakone, Kanagawa, Japan, designed by Shigeru Ban Architects,
has a timber structure and a radial arrangement around a 15m diameter teardrop-shaped interior courtyard. 

A large but simple, one way sloped roof covers the sequence of rooms that forms the house. Sliding doors can be fully open, connecting with the central courtyard and unifying space. 
A wooden staircase leads to a mezzanine level under the highest level of the roof, overlooking the main living and dining room.

Photography ©  Shigeru Ban

Description from Shigeru Ban architects:

Sengokubara S Residence

The 2‐storey wood structure residence is situated on a flag pole shaped site, 30m square in plan with a 15m diameter interior courtyard. With the main living room centred on the interior courtyard, all spaces are arranged in a radial manner from the entrance. The eight sliding doors separating the main living room and interior courtyard can be opened at any time so that the space can be used as one.

The structure is made up of wooden columns and beams, which are 75mm x 350mm L‐shaped pieces, also arranged in a radial manner, creating a large one way sloped roof. The large roof varies in height, achieving ceiling heights between 2.4m to 7.5m.

Site plan, Plan, Section © Courtesy of Shigeru Ban architects

Source: Dezeen